Musiikkiterapia

Meillä jokaisella on varmasti kokemuksia siitä, miten joku musiikkikappale tai –esitys ottaa kosketuspintaa tunteiden ja elämystemme maailmassa.

Kuvittelepa vaikka valmistumisjuhlia, vihkitoimitusta, lapsen ristiäisiä, tai vaikka hautajaisia, joihin kaikkiin liittyy jokin musiikillinen tunne, jolla on suora yhteys niihin tunteisiin joita tapahtuma itsessä herättää. Elokuvien taustamusiikki korostaa tapahtumia, ja lenkkeillessä ihmiset rytmittävät suoritusta korvakuulokkeista kuuluvalla musiikilla. Olet ehkä ollut jossain rock-konsertissa, jolloin musiikki edesauttaa suuren yhteisen vuorovaikutuksen syntymistä, niin esiintyjien, yleisön, ja yksittäisten paikalla olijoiden välillä ja mielissä.

Musiikkiterapiassa musiikki on väline, - sen osaset, sävelmä, soinnukkuus, harmonia, rytmi ja teksti yhdessä sekä erikseen, koskettavat tätä tunnemaailmaa. Ne saavat aikaan jäljittelemättömän, yksilöllisen ja yhteisen kokemuksen terapeutin ja terapoitavan tai terapoitavien välille. Musiikki toimii kuunneltuna, itse- ja yhdessä toteutettuna, liikkeeseen yhdistettynä, - miten vaan! Ja kun yhteys on saavutettu, se on ikään kuin ovi kaikkeen muuhun, - myös mahdollisiin ongelmakohtiin - olisi rakosellaan.

Musiikkiterapiaprosessi, kuten kaikki paraneminen ja kuntoutuminen, ovat kuitenkin yleensä pitkiä tapahtumaketjuja, -varsinkin kun halutaan, että sen seuraamukset ovat pysyviä. Hyvin harvinaisia ovat joka tapauksessa tilanteet, joihin musiikkiterapia ei sovellu.

Sinulla ei tarvitse olla minkäänlaista musikaalisuutta, soitto- tai laulutaitoja. Riittää että haluat parantaa olosuhteitasi - minä autan.

Sanotaan, että ”äänellään se variskin laulaa” ja ”nuotin vieressä on tilaa”.